eindelijk op weg


weer 18

01-08-2013 04:36

Liefde

 

Wat is liefde nu toch is het list of bedrog, wat is liefde nu toch heeft het waarde.

Wat ik ervan weet is dat het zeker belangrijk is, liefde voor de ander, de wereld rondom je.

Dat liefde een enorme kracht is waarvan enorme stimulansen uitgaan in ieders bestaan is weliswaar meer een observatie dan een ervarings- gegeven.

Wel weet iik dat bij mij in ieder geval de leifed iedere keer weer opnieuw bij mij een betekenisgevend gevoel van gelukzaligheid oplevert.

 

Dat betekenisgevende gevoel van gelukzaligheid heb ik bij mezelf moeten observeren en ontdekken. Het zo te benoemen geeft voor mij het wezenskenmerk aan. Vreemd genoeg is dit hoewel het bij observatie, zelfreflectie en gedachtevorming erover een betekenisgevend gevoel van gelukzalige levens motivator blijkt te zijn, het op het moment zelf geheel aan die grondgedachte tegengestelde gevoelens kunnen zijn.

 

Gevoelens van verlatenheid, angst, verlangen, lust,onvoldaanheid en dozijnene te benoemen andere gevoelens kunnen op het momet het “”hogere gevoel”” van gelukzaligheid verdringen/verstoren.

 

Ook haat is in mijn denken over eenzelfde kracht en eigenlijk gelijk te stellen aan liefde, maar daarover een andere keer meer.

 

Dan eerst maar eens over verliefdheid......de aanzet tot zeg ik altijd maar....het begin dat kan groeien naar liefde.

 

Niet het enige begin begin/aanzet van liefde kan ook zijn vriendschap, interesse,saamhorigheid of het delen van ervaringen.

 

En ook dat zijn niet de enige zaken maar wellicht ook daarover een andere keer meer.

 

Verliefdheid......dus ...tja bedacht ik me vandaag ik wordt snel verliefd heel snel. En alleen verliefd zijn, hevig verlangen naar, is al een heftige ervaring die ik gelukkig gemakkelijk en veelvuldig in mijn leven heb meegemaakt .

 

En geloof me verliefd zijn is net zo hevig , emotievol en krachtig als je 17 bent of 57. Het enige verschil is dat de angsten eromheen wat minder zijn en de onzelfzekerheid ervan gereduceerd doch niet weg raken.

 

Ik ben verliefd geweest op mannen en vrouwen, hevig, emotioneel of seksueel verlangend, verliefd geweest op dingen en zaken fetisjistisch verlangend naar het bezit ervan.

Verliefdheden gaan over, komen terug, worden minder, heviger gaan op en neer.

 

Nee dan liefde, “”echte”” liefde.....wat is liefde nu toch is het list of bedrog heeft het waarde.......

 

Liefde, altruïsme, uiteindelijk groeit het daar naar toe, jezelf wegcijferen voor de ander.

En dat is in ieder geval voor mij een ander verhaal.

 

In eerste verliefdheidsbuien ben ik ook in staat als een soort van masochisme mezelf weg te cijferen voor de ander, maar dat lijkt niet echt dat is meer een soort masochisme een soort door verliefdheid gedreven zeefvernietigingsdrang, niets wat op een liefdevol altruïsme lijkt, meer een soort jezelf willen verkopen of de aandacht””liefde “” van de ander te willen kopen.

 

Enfin echte liefde groeit bij mij langzaam en langzaam, echt de ander vertrouwen.......

 

En als dat dan uiteindelijk gebeurt lijkt dat in ieder geval bij mij tot einde van de verliefdheid/liefde van de ander te leiden.

 

Van Ineke hield ik vanuit het diepste van mijn hart en wilde er ook alles aan doen om haar gelukkig te zien....het leek echter niet te lukken , niet te kunnen , niet voor bestemd te zijn, wel had ik in die relatie (de langste van mijn leven) het geluk zo vaak weer en keer op keer verliefd op haar te worden.

Dat raakte al kort nadat onze relatie stuk liep over, de liefde die ik voor haar ontwikkeld had sleet maar raakte nooit weg.

 

Met mijn tweede vrouw heb ik nooit enige liefde of verliefdheid kunnen ervaren, korte momenten van lust en verstandelijke relatie vorming. Dat werkte dus echt niet, ik zal niemand aanraden een verstandshuwelijk aan te gaan , tenzij men cultureel elkaar zeer nabij staat, maar ook daarover wellicht een andere keer meer.

 

Tja dan Mook, tot over mijn oren verliefd vanaf het eerste moment dat ik haar zag, alles leek ook altijd goed te gaan tussen ons.

 

En de liefde , die groeide langzaam en werd volkomen nadat ze voor de eerste keer langdurig bij me weggeweest was. Een leifed waarin ik werkte aan haar geluk en bereid was een situatie als de huidige te accepteren of zelfs te sublimeren.

 

Een hevige liefde en elke dag elk moment opnieuw werd ik smoor en smoorverliefd op haar. Geen moment heb ik enige verliefdheid bij haar ontdekt.

Wel heb ik haar vriendschap en saamhorigheid beleefd.

Maar het is weer hetzelfde verhaal....een verstandshuwelijk tussen verschillende culturen werkt niet ….....er is geen liefde die bruggen slaat of een motiverende kracht geeft.

 

We zijn nu ruim anderhalf jaar uit elkaar en mijn liefde voor haar is nog hevig en zal net als die voor Ineke nooit weggaan. Maar het echte probleem is dat ik elke keer als ik haar zie en elke keer als ik haar spreek weer opnieuw en opnieuw smoor en smoorverliefd op haar wordt.

 

Verliefd met alle masochistische kracht van dien.

Ik weet allang dat ze nooit verliefd op me is geweest en nooit zal worden.

Het is dus zaak bij haar weg te blijven haar zo min mogelijk te zien of te horen want elke keer ik haar zie gaat het verlangen naar haar weer groeien en het gevaar in masochistische verliefdheid zelfvernietigende dingen zal doen die noch voor haar noch voor mij goed zullen zijn. Het is die kracht die tot moord, zelfmoord of zelfs nog vele zaken kan leiden.

Nee liefde altruïstische liefde is datgene waar HET OFFER IETS OPLEVERT ….NML EEN GELUKKIG LEVEN VOOR DE ANDER, sorry capslock raakte per ongeluk op ….””Per ongeluk??””

 

Nee aan masochistische zelfopoffering heeft ze niks, ze zou er niet gelukkigere door worden en ik zou simpelweg op houden te bestaan in deze werkelijkheid.

 

Het is beter er weg te blijven , want ik weet dat als ik haar weer zie en weer spreek ik weer verliefd wordt op dat goddelijke prachtige hulpeloze kindvrouwtje dat eigenlijk alleen maar een mannie zoekt die haar pampert en verzorgd.

 

De liefde tussen man en vrouw is voor haar een onbekend gegeven en een onbekende kracht.

Ach ja ik zou wel willen gaan slapen het loopt nu tegen vijven dadelijk maar weer eens proberen.

 

De groeten

Han

—————

Terug